468x60

:: campak ::

Tuesday, June 1, 2010
anak mama baru baik demam....tadi amik dia punyala mama tekejut....

pengasuh: wathieq demam campak...
mama:hah???? kenapa?
pengasuh: tengah hari td tiba2 muka dia merah2 ingat ruam pastu nak petang nampak naik satu badan then wathieq macam gosok2 mugkin gatal. badan dia tak demam...elok je sejuk....mugkin ruam tu baru keluar masa dia demam tu....
mama:dalam kepala"apa jawapan tuk penerangan tu...sedihnya takutnyaaa...sian anak mama"....sambil dukung wathieq dia senyum2 nmpak mama lonjak2 hapy...



~to be continue...serius risau tak tau apa nk buat...

sedikit tips daripada bonda tersayang buat cucunya:
-jangan mandikan baby - mitosnya takut masuk balik so tak keluar abis ruam seluruh badan, mama ari tu lap2 je badan dia yg belengas sbb peluh2.
-jangan menggoreng kat rumah - mitosnya takut gatal yg sedang ruam kat badan.
-minum air kelapa - tp klu baby tak sure boleh ke tak, so terpulang pada mama.
-bila ruam dah mula keluar kawasan kaki, insyaAllah dalam proses dah abis sepenuhnya bila sampai tapak kaki akan hilang sepenuhnya.
-yang paling penting monitor suhu badan jangan panas pada baby takut bahaya lain pulak, insyaAllah.
-jangkamasa lebih kurang 5 hari akan baik sepenuhnya, insyaAllah.
-pengorbanan seorang ibu takkan tebayar walau dengan apa sekalipun. insyaAllah.

note: doakan wathieq cepat baik ilang semua ruam kat satu badan dia....sian gosok2 muka...dugaan buat mama sementara kekangan kerja dan banyak projek tengah running+banyak benda mama kene monitor...Ya Allah mugkin dugaan ini satu petanda betapa diKau masih sayang pada hambamu ini....Dikau berikan dugaan ini....ku mohon Dikau permudahkanlah urusan ku Ya Allah..aminnnn... :..-

1 komen pembaca:

  1. Atia Adina said...:

    semoga iz cepat sihat