468x60

:: Process + Technology + People ::

Thursday, July 29, 2010
Security requires a framework composed of: process(procedure, guidelines) technology (hardware,software, network) people (culture, knowledge,skill, management).


So security will fail if only focusing on part of the problem. dan on a part of the problem mana yang paling susah nak manage?? jeng jeng jeng....for sure people...erm mama pi kursus 4 days (dapat pi 3hari ja sbb ada kekangan kerja), walaupun penah attend kursus yang sama banyak value added yang mama baru dapat. before maybe gi bos anta without knowledge dan untuk belajar (saya budak baru belajar) but now pi with seciput je experience didada...technology setiap hari ada je yg update so sentiasa berubah so mmg power but people susah kita nk educate untuk memenuhi kehendak semua pihak. camna agak2nya nk mengatasi masalah ni. kalau fikir sangat akan strees bekerjaa. So solutionnya kerja sebagai satu ibadah, sabar insyaAllah masalah akan selesai, walaupun kepala agak nk pecah cari solution... ~hoho

~~sbb kursus abis lambat kat KL so sampai umah around 7pm camtu, abah akan amik wathieq balik keje...abahpun dah pandai jaga wathieq bila mama takde...pandai dah bancuh susu sendiri (susu formula). wathieq pun makin membesar dah nk dah campur2 sikit, nak ajar dia campur sbb mama mungkin akan selalu outstation + kerja malam so klu nk tinggal ngan abah takde mama risau sangat wathieq tak minum. thnks abah..i lupp u...hihi

0 komen pembaca: