468x60

:: apabila marrie dibatikkan ::

Sunday, August 29, 2010
erm itulah request from my hubby. "ayang tau tak buat biskut batik??"jeng jeng jeng tau2 tp mcm tak berapa nk menjadi a.k.a batik nye tak brapa nk lawa. dari selayang otw balik shah alam tepikir nk cari resepi dlm internet so terjumpa la from here so credit buat page ni. sebab barang semua dah ada kat rumah cuma abah pi cari biskut n butter n mama lupa lak resepi ni minta pakai serbuk koko tp takde kat umah so mama tukar ngan coklat masak. so inilah hasilnya.



tak sempat nk amik pic nnti upload lain..so copy from here.

so mari kita bagi markah setelah kek ini dibuat:

terbaikk=5...kureng=1

kesedapan: 4.5..takkan nk puji lebey2...hihi..my huby kata best2..

tekstur kek: 4.8 kene betul2 sejuk baru potong sbb tak sabar nk makan pecah skit tp bila dah sejuk ok cantik..

komen dari yg dah merasa: erm memenuhi citarasa dia sbb teringin punya pasal.

~so sapa nk cuba boleh la mmg best mmg resepi ni betul2 jadi...td sahur pun sempat layan sikit..wathieq tengok we ols makan pun cam teringin siap jilat2 lidah dia...nnti besar sikit leh makan ek..

:: Kelebihan solat tarawih malam pertama ::

Tuesday, August 10, 2010


kesempatan ini nk ucapkan salam ramadhan pada semua, alhamdulillah dipertemukan dengan ramadhan kali ni..1st time sambut ramadhan bersama budak busuk izz wathieq..camna la agaknya mama ngan abah sahur nnti..ramadhan kedua bersama suami tersayang...tahun lepas izz wathieq inside mama..hihi...alhamdulillah semoga kami sekeluarga akan sentiasa dipermudahkan segalanya...menu 1st day sahur ni erm abah request sambal sardin dengan telur dadar chezzy..katanya 1st time ni kene simple2 baru terasa buka selera 1st time feel sahur...walaupun kali ni tak dapat nk menunaikan ibadah tarawih berjemaah di masjid moga pengorbanan seorang ibu itu mendapat fadhilat daripada Maha Esa...yg penting keikhlasan...mai kita sama2 kongsi fadhilatnya..

SYARAT WAJIB PUASA
# Berakal
# Akhir Baligh (Cukup umur)
# Kuat atau mampu mengerjakan puasa

SYARAT SAH PUASA
# Islam
# Mumayyiz (dapat membezakan yang baik dan buruk)
# Suci daripada haid dan nifas
# Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa.

RUKUN PUASA
# Berniat - Pada malam selama bulan Ramadhan hendaklah berniat di dalam hati bahawa kita akan mengerjakan puasa pada hari esok.
# Menahan diri daripada segala yang membatalkan semenjak terbit fajar sampai terbenam matahari.

PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA
# Makan dan minum dengan sengaja
# Muntah dengan sengaja
# Bersetubuh tanpa keluar mani pada siang hari bulan Ramadhan
# Keluar darah haid atau nifas
# Gila
# Keluar mani akibat bersetubuh dengan perempuan. Tetapi keluar mani kerana bermimpi tidak membatalkan puasa.

ORANG YANG DIIZINKAN BERBUKA ATAU TIDAK BERPUASA
# Orang yang sakit
# Orang yang dalam perjalanan jarak jauh melebihi 52 batu atau 80.64 km.
# Orang tua yang sudah lemah
# Orang yang hamil dan orang yang menyusukan anak.

IBADAH TARAWIH
1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

~mama tergolong dalam org yg diizinkan berbuka atau tidak berpuasa. moga mama tabah laksanakan ibadah ini dengn ikhlas...aminn

:: red & yellow ::

Monday, August 9, 2010
erm mama merasa nk bli wathieq baju polo..tapi tu la amik saiz 12-18months kononnye nk pakai lama sikit rupanya cukup2 je kat badan dia...alhamdulillah dah besar rupanya anak mama ni..



so sbb alang2 dah cukup2 kat badan nk simpan buat pegi jalan2 cam nnti sekejap je tak muat so buat pelasah je la wathieq abah pun layannn baju kuning..cam abah kata "kita kene ikut arahan mama je wathieq nk pakai baju apa"..hihi minta maap la mr Izuan ur wife sangat la cerewet...tp tak cerewet mana pun kadang2 tunggang tebalik jugak...

::kopitiam oh kopitiam::

Sunday, August 1, 2010
lama sungguh tak makan kopitiam bersama suami ku..hik hik..ayat...last rasanya masa pgnen izz wathieq..pas besalin rasanya takde dah...mcm ilang memory lak ada ker?? malam ni wahhh sungguh banyak oder..tom yam fried rice,kaya+butter toast+milo dinosaur(tak ingat nama dia tp ala2 milo tabur) ,habis ke ni??walaupun tau mmg akan habis..huhu..abah menu mee kari air roselle...wathieq menu nugget ayam (boleh makan ker?)mama lenyek2 kan sikit bg rasa je sbb dia duk tak diam duk kacau2...hihi..tadaaaa
abah wathieq nak ni...sedapnyeee
jap abah tengok dulu..
bila abah bagi kita makan ni wathieq..lambatnyee

balik cam nk pecah perott...over mamam...thks abah blanja kami...tp mmg sedap dan buat kami untuk kembali lagi makan disini kelak...balik sempat lg begambo buat tatapan orang kampung..hahahha
~kopitiam pun nk buat konsep i-city gak...bole laa...kira cun jugak la cafe dia camni..