468x60

penah pegi templer park??

Wednesday, December 29, 2010
akhirnya ada masa juga beriadah..biasala abah pun dah semakin bz sekarang ni...sempatla bawa opah dengan makyang dan sepupunya kakak nadia dan kakak nabihah..tak jauh pun dekat dr umah opah pi templer park..jadila asalkan dpt keluar jalan2...

wathieq 1st time mandi sungai..cu yg tolong bawak turun mandi mama tak bawak baju daaa..


dah mandi cuk mama ni dah lapaa..lainwathieq sbb pempes tak pakai...haha


mama konon2 ajar kakak nadia terapung..lepas tu dia dah teror buat sendiri...teror jugak mama jd guru nihh..paham jugak anak muridku...


dah penat mandi


lepas kesejukan mandi wathieq ala2 nk tido..


with love




bergamba dengan burunggg..wathieq muka takuttt sbb burung tu patuk2 mama.. ~hoho


~mmg tenang selami kehijauan bumi yg MAHA ESA ini...tq abah sbb sempat meluangkan sedikit masa buat mama.

my 1st choc cake

Tuesday, December 28, 2010
my first choc kek..happy cuz mama sempat la menyiapkan choc kek ni semperna our 2nd anniversary pada tanggal 26 December lalu... "selamat ulang tahun sayangggg" moga kita sama2 dapat keberkatan dariNYA..bahagia hingga akhir hayat..aminnn..so mama buat ni khas tuk abah izz...mama selalu la angan2 nk buat n my officemate pun duk perli bila nak upload pic kek nihh..

jeng jeng jeng..


after beberapa minit...selami la choc yg masih cairr ituu..huiss


rate sendiri..
resipi-cara buatnya sangatla senang dan mudah especially mummy2 yg busy2 nih..
rasa-woww teliurr wooo rasa nk buat lg.. ~kikiki
rupa-biasa la sy budak baru belajar nk tempek choc tak brapa nk cantik..

rate dr anak buah mama..
anak buah: makcik...makcik...yg kek tu umi tanye makcik buat sendiri ker? umi kata macam kat kedai..umi nak resipi...
mama: klu umi kakak nk kene bagi ayam golek seekor...pulut kuning..bla bla bla... dlm hati kembang semangkuk dah nih..

note: tq abahh unexpected adiah dr abah...so mama namakan hadiah abah ni my "mini_black" ~hik hik..hadiah tuk abah tak seberapa jerr..takpe la asalkan abah boleh pakai tuk ur work kan! abah pun senyum2 dpt hadih iteww... ~kikiki

adiah from abah..mama bg abah yg putih tu jer..tp abah punya color itam..tq sayang..


~lepasni bleh la mama update blog selalu..(tak guna notebook abah dah)..kenangan kita satu family ;D...tp ada masakah..takpe2 tunggu wathieq tido je mama buat start projek..klu tak dia pun nak tekan sama..

unty lang tunang

Tuesday, December 21, 2010
alhamdulillah unty lang dah selamat bergelar tunangan orang...dugaan selepas ada ikatan sebelum ianya diakhiri dgn ikatan pernikahan pernuh ranjau dan duri so unty lang n future uncle lang harap2 dapat tepuhi bersama dengan penuh sabar ya!!

love dr along, kak long n wathieq k...kumpul duit cepat2 dah kawen senang tak yah dah pikir serabut2 lg...

abah dan rombongan dr johor pembuka bicara...dua keluarga yang bakal disatukan...


unty lang sms mr tunang time org duk amik gambar dia.. ~kikiki


wif mr tunang


ni je la ikhlas dr wathieq sbb jaga wathieq n kilat2 kan rumah wathieq..ikhlas dr mama ;D




wathieq teruja with mama n unty lang wif cupcake


my hero in oren..wif elisya, irfan n mak sue..


mama abah wathieq


one happy family @ home


our cousin


my luvly son dah kepenatan dimalam hari

~teringat zaman tunang ku dulu...hik hik

Pada hari kejadian

alhamdulillah selamat sudah majlis semalam...1st time la kata..tp tu la pas ni tak tau la bila lagi nak merasa...hik hik...so ni la antara yg mama baru balik pulang credit to ida...

majlis yang diraikan


perasmian..


teman sekerja yg sama2 diraikan




mama pulak...(atas stage ada je penerima2 lain..we ols kat bawah begambar) ~huhu




empunya camre... ;D


pesembahan dikir barat "Johan Kebangsaan anjuran RTM"..hebat beb bunga dia mmg menarik, tukang karut mmg spontan dgn idea2 bernas...mantappp..tahniah UiTM dihatiku..


~moga pencapaian kali ini menjadi pemangkin semangat akan datang..alhamdulilah..(poyo jerr...huhu)

Contest Si Manjaku Comel

Friday, December 17, 2010
thnks to mamsue sbb tag mama tuk masuk contes lg...now my turn tag uols juga..biasa la mengisi masa lapang sementara lil prince tito.. ;D

mama tag u ols k klu rajin mai la join..
-mommyyosh,sweetmama,mamahusna,komensen,mummyKD,



syarat2nya pun simple..mama copy sni..
syarat-syarat sangat mudah...
1- jadi follower blog Masyimalo Heart nie..
2- ada blog sendiri... (tak mau orang lain punya blog taw)
3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik (yang ni wajib)
4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang... (ni pun wajib gak)
5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment entry ni...
6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun....
7. tag rakan2 anda 5 org...

mama pilih pic botak jugakla semperna my lil prince lepas majlis akikah dulu... ;D


Name: Muhammad Izz Wathieq Mohamad Izuan
Umur: 1y 1mnth.

dan hadiahnyaaa..Jeng jeng.. serprise..

tarikh tutup:
25 December 2010 230pm.

~jom ramai2...masuk jangan tak masukk..hihi

teknik makan nasi kerabu tanpa pinggan

Thursday, December 16, 2010
balik je pasar malam tadi...so wathieq ada projek sendiri...

huh..mama letak nasi kerabu laa...try masuk mulut tp kenapa takleh masuk mulut...


abah amik gambar la...


oh nasi banyak bawah pinggan rupanye..


abahh tuuu..tgok sana jgn tengok sy..(sambil tebalikkan pinggan dan semua nasi keluar dengan meriahnyee...)


kutip balikla nnti mama marah..


...my luvly prince baru2 nak belajar makan sendiri (actually takmo bg dia kacau abah ngan mama makan) so tedetik mama test bg pinggan satu letak nasi ...apa lg...ermmm tu la jadinya...advantage nye mama ngan abah dapat makan dengan tenang.. ;Dsambil2 suap kat mulut dia..

~mama doakan awak jd anak yg soleh, bijak...nnti jaga mama ngan abahye..luvv u..

santapan sekeluarga

Tuesday, December 14, 2010
lama duk dlm draf rupanya tak publish... ~huhu menu we ols malam ni...telur dadar, daging masak lemak, sayur petola goreng..bebola api (bebola ketam) itu sje mama goreng macam teringin plak nk makan..tp wathieq makan porridge ok!..baru kenyang tak memerap nk tido mlm ni...



so mama share skit menu porridge wathieq menggunakan slow cooker..my frand penah minta share so meh sni kita cuba sama2..so combination yg mama selalu buat sampai takde idea nk pusing tang mana...

bahan-bahannya
-beras.
-air (secukup rasa so kene 3/4 drpd beras td utk jdkan bubur).
-carrot (potong dadu).
-ikan bilis (bilas dgn air n goreng tanpa minyak after that blander sajerr smpai halusss).

cara yg biasa mama duk buat..
mlm before tido @ selepas tidokan wathieq dlm 12tengah malam tu...mama masukkan semua bahan2 tu dlm slow cooker then set to slow cook...tinggalkan...esok bangun dlm subuh dlm 6am..jeng jeng jeng bubur dah siap..so gaul la bg sebati..masukkan dlm tuperware utk dibawa ke rumah bb siter..wathieq mmg suka..

nila hasilnya..mama takkan ketinggalan lagi buat porridge every dayy..yeaahh..


~nnti mama share combination lain pulak...nk pi keje dah sempat update blog.. ;D

MummyKD 1st Giveaway

Saturday, December 11, 2010
tiba2 mama terajin pulak nk xplore blogger2 tegar ni sementara wathieq tido...sempat la mama jengah, macam2 adaa..ni ada satu blog cam menarik je...so mama apa lg join leee mummykd 1st giveway...mai pakat ramai2 kita join kot2 la "tuah ayam nmpak pd kakinya tuah manusia sapa tau"...kikiki



ni hadiah2nye...menggunakan satu nombor sebagai hadiah...wahhh menarikkan...

Hadiah 1st - RM66.66
Hadiah 2nd - RM44.44
Hadiah 3rd - RM22.22

menurut empunya blog ini pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah.
Seramai 3 orang pemenang bertuah akan dipilih..so kawan2 blogger tunggu aper lagi.. jom join my giveaway ni...

~mood rajin nk update blog.. ~huhu

mamil mama gold club

Friday, December 10, 2010
tak ingat bila tah mama sign in...tp teringat la ada isi form promoter susu mimil ni dlu time mama bli susu wathieq ngan susu mamil mama katanye tuk banyakkan susu...sbb mama mmg nk cari susu tuk calsium badan la kononnye, bli la... balik selayang baru2 ni opah wathieq bg tau ada barang utk mama tak tau dari siapa...pelik juga...jeng jeng jeng..

2 in 1 blanket..leh jadi bantal leh jadi selimut bb...cantik jugak la...neway tq for mamil group.. ;D

ni pic dgn mickey kesayangan wathieq..so blanket ni jd bantal travel cukk mama la..



~terima kasih daun keladi ada apa2 anta lagi...berapa byak dah invest bli susu ni walau tak byak berbaloi la ada dpt sumting...hihi

Contest KomenSen



tetiba mama cam terbaca lak contest kat blog ofismate mama..cam menarik je...mai joinn..walaupun baru je follow blog ni wahh macam2 cerita..menarikk..nak join..contest tu, hadiahpun menarikk.. ~huhu so kene jawab soalan nih...

"nyatakan nama negara luar yang pernah saya
pergi / tajuk entri yang berkaitan / tarikh ia disiarkan".

Jawapan: (gi jawab kt komen contest tu)

kawan2 yg di tag :
1.hud
2.mira
3.nany

resipi bubur + slow cooker

Monday, December 6, 2010
hari2 mama pening fikir camna nk pelbagaikan bubur nasi wathieq ni...sbbkan wathieq mugkin tak berapa berminat nk makan nasi keras so mama kene pelbagaikan bubur nasi dia..ye la budak dah besar lapa je memerap la dia...mugkin isap susu pun yg semulajadi je yg dia fav..yg formula tak berapa nak taste. so mama terjumpa satu forum ni..so sapa2 nk resipi ni bolehla share and try dari tey ols yg byak idea2 nk pelbagaikan bubur nasi ni...neway mmg macam2 combination mama dah try nk buka selera my luvly prince tu. balik ni nak try guna kurma, rebusan ikan, ayam plak la...

sbb tak rajin nk amik pic so credit for this..


~pn fisya kene rajin2 la pelbagaikan...sonok bila tengok banyak dia makan masak dari air tangan mama.

wekend baru ni sempat jugak la buat bubur cacar...so mmg simple dan mudah...mmg best...

1. satu paket bubur cacar.

~rebus sampai lembut.

2. Santan (bli santan segar yg kecik tu rm2 sepeket).
3. Air (ikut suka nk bubur cair ke pekat).
4. Gula secukup rasa (mama letak sikit sbb takmo manis sangat).
5. Garam secukup rasa.

Cara2..
Bila bubur cacar tu dah lembut tapis (test potong je pakai senduk klu senang je putus so dah lembutla tu) dan buangkan air rebusan tadi. Masukkan santan , air, bubur yg dah siap rebus tadi, gula garam. Tunggu sampai mendidih. So siap dihidangkan mmg best makan panas dan sejuk.



malas nk amik pic so credit for this..

:: new look ::

semperna raya korban baru2 ni so mama pun korban la rambut wathieq yg semakin panjang..so new look wathieq...

so abah bawak wathieq cut @ mr.hensem sek 7..bila je mamak letak machine potong rmbut ke letak gunting masa duk adjust rambut dia mesti pandang muka mamak tu smbil kata "dah....dah??" sbbkan mamak tu macam tak tau cakap malay so mama tolong jawab "belumm lg sikit lg..jap yaaa"..bijak sungguh budak ni..geram jee!!

wif mama dengan rambut yg sangat panjang..


after kene cut..


~mama sayang rambut dak cukk ni dah panjang..tp takpe awak boboy..rambut kene pendek..klu adik gegal nnti mama simpan panjang2.. ~hihi

:: masak dengan perlahan sekali ::

Friday, December 3, 2010
hari2 kalau tk bagun 530am...so takkan sempat masak bubur nasi wathieq kat office mama teringat2 sian anak mama makan nestum jer. ye la dia makan nasi tak byak mugkin tak pandai hancurkan so dia rasa tak selesa nk telan jer lepas isap sikit2..maklumla dah masuk setahun sebulan gigi dah ada 7 batang tp smua gigi depan..so dia lg prefer benda2 yg mmg lembut mudah telan, klu susah telan cepat je na mo na mooooo....sambil lari menundukkan kepala...so mama pun takleh nk paksa sbb dia pandai dah takmo je lari menyelamatkan diri dari dipaksa...ye la bb sitter dia mana sempat nk tolong masakkan sbbnya ramai lg dia nk jaga...alhamdulillah dapat jaga wathieq dengan selamat semasa mama work so kira besyukur sangat2 dah...ye la sekarang ni macam2 kan so bb sitter pangkat macam opah...wathieq pun hapy je bila kat rumah sana...

so semalam balik keje dlm kol 6pm cam tu msg abah "jom pi jj nk? mama nk bli slow cooker la"...msg itu begitu sahaja diam tanpa balasan...so fikir cam erm abah takmo la kot mugkin penat takpe la...

7pm abah balik then cakap nk pi jom la...td abang tranning so tak reply msg..ok2...erm pas solat maghrib kita pi..ha ok siap cepat nnti dah malam...yeaaaa..

teringat masa duk pilih slow cooker ni ada la unty ni tye..
unty: "oh org melayu pun ada pakai ini ka? buat sup juga ka?" .
mama: eh takla i nk buat bubur tuk anak i..
unty: errrr..sambil muka kerut2..
mama: erm porridge tuk my baby..
unty: oh ok2...bagus laa u..sbb org cina suka makan sup..sebelum pi kerja masuk siap2 balik sup suda masak so boleh makan. senang saja..lg satu u ha baru lepas besalin haa elok woo makan sup2 herba bagi kuat badan balik..itu makan dates..apa tu kurmak ka..
mama: oh ya kurma...mmg bagus..
unty: ye loo...u buat dengan buah longan hoo...baik woo tuk u punya peranakkan..

blaa..blaa...blaa..

unty:u nk amik yg mana?
mama: amik medim saiz saja la sbb..small kecik sgt..so medium la..
unty: tak payah angkat medium saiz hooo..nnti makan satu family senang beli besar saja..
mama: ~tengok abah sambil bg isyarat suh pilih je mana2 sbb stok kat jj tak byak.. sy amik medium saja cukupla lgpun mmg tuk masak bubur wathieq je...yg lain2 boleh masak atas pi jer..ok la unty tq ha...
unty:ok2..

so inilah dia...


credit to here

unty tu masih memilih lg sbb we ols nk cepat wathieq pun tak makan lg...so we ols pun pi testing n trus la pi bayar..byak jugakkan la unty ni bg tips2 org cina...so bgusla unty ni kira very frendly la n tip2 yg baik boleh praktikkan klu takleh terima so angguk la tanda hormat... ;D

pagi tadi dah try..mmg best!! pasni nk pelbagaikan ngan sayur2 ngan resipi2 yg bubur nasi yg sedap2..harap2 lepasni mama tak kan miss lg buat bubur nasi wathieq...pasni bagun rajin buat sup dia lak..so boleh pelbagai sikit tuk wathieq...

:: anugerah + rezeki = alhamdulillah ::

Wednesday, December 1, 2010
alhadulillah...alkisahnya petang ni mama balik lewat sikit almaklumla lama tak masuk office training + cuti raya haji + juga lain2 hal...so byakla kerja2 yang pending. satu petang yg hening duk bz ngan oficemate lain update keje2 tertunggak yg sgat2 sambil2 chating wif my bos update pasal kerja then my boss said "tahniah fisya"...eh bos salah window ke ni tp nama betul dah tu fisya..huda pulak ala2 nada kuat juga la...wahhhhh tahniahh org tu dpt cemerlang...lg cnfiuss..apa tu??



amik dr sini

jeng jeng jeng...ada email dr pentadbiran ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG TAHUN 2009...
Assalamualaikum WBT,

Sukacita dimaklumkan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang bagi tahun 2009

... Nor Afishar binti Mat Saad..

lebih kurang 14 org la yg tersenarai..

....wooo wooo (dlm hati ada taman) sambil senyum2...alhamdulilah...

sambil buat kerja konon2 jd dah tak cncntrate ala2...pikir nak balik lg..pikir nak amik wathieq kat rumah bb sitter lg...balik masak lg..(sempat ke ni)semua konon2 tak terurus.. (biasala xcited kot 1st time dpt anugerah)...hihihi

surat rupanya sampai lama kot kat atas meja tp gara2 lama tak masuk office so tak tau sbb yg lain2 rasanye tau awal dah yg dapat surat...mama je xcited lebay sbb cam suprise gtu..

neway 10q to my boss n my team yg sangat2 bayak membantu terutama huda, zaid, abang man, kak tim, abg shahizan, kak zah, sue, eza, fazlin , sham..tak lupa juga buat my ex boss kak maz...dan semua la yg mula2 byak ajar masa baru2 masuk data center department...dulu baru2 masuk "alamak nk buat apa kat data center ni..oh susahnyeee..boleh ke ni.." tp sbb u olss mmg best..klu boleh nk duk department ni sampai pencen...aci tak gtu...huhuhu

juga paling penting my husben yg byak bg sokongan en izuan...tq la ye sbb kadang2 teman mama smpai pagi klu ada critical issue....kadang2 tak tido gara2 kerja...alhamdulilah ini kejayaan kita smua...walaupun macam mana pun mama amat menghargai anugerah ini..

dapat apa anugerah ni..tak yah la tye...smua tau kot....kikiki

...psmb da best ..uitm da best...

~kerja dengan ikhlas insyaAllah susah mana pun ia boleh hadapi dengan senyuman...moga DIA permudahkan segala urusan. (macam create karangan tuk speech plak) ~hoho