468x60

:: masak dengan perlahan sekali ::

Friday, December 3, 2010
hari2 kalau tk bagun 530am...so takkan sempat masak bubur nasi wathieq kat office mama teringat2 sian anak mama makan nestum jer. ye la dia makan nasi tak byak mugkin tak pandai hancurkan so dia rasa tak selesa nk telan jer lepas isap sikit2..maklumla dah masuk setahun sebulan gigi dah ada 7 batang tp smua gigi depan..so dia lg prefer benda2 yg mmg lembut mudah telan, klu susah telan cepat je na mo na mooooo....sambil lari menundukkan kepala...so mama pun takleh nk paksa sbb dia pandai dah takmo je lari menyelamatkan diri dari dipaksa...ye la bb sitter dia mana sempat nk tolong masakkan sbbnya ramai lg dia nk jaga...alhamdulillah dapat jaga wathieq dengan selamat semasa mama work so kira besyukur sangat2 dah...ye la sekarang ni macam2 kan so bb sitter pangkat macam opah...wathieq pun hapy je bila kat rumah sana...

so semalam balik keje dlm kol 6pm cam tu msg abah "jom pi jj nk? mama nk bli slow cooker la"...msg itu begitu sahaja diam tanpa balasan...so fikir cam erm abah takmo la kot mugkin penat takpe la...

7pm abah balik then cakap nk pi jom la...td abang tranning so tak reply msg..ok2...erm pas solat maghrib kita pi..ha ok siap cepat nnti dah malam...yeaaaa..

teringat masa duk pilih slow cooker ni ada la unty ni tye..
unty: "oh org melayu pun ada pakai ini ka? buat sup juga ka?" .
mama: eh takla i nk buat bubur tuk anak i..
unty: errrr..sambil muka kerut2..
mama: erm porridge tuk my baby..
unty: oh ok2...bagus laa u..sbb org cina suka makan sup..sebelum pi kerja masuk siap2 balik sup suda masak so boleh makan. senang saja..lg satu u ha baru lepas besalin haa elok woo makan sup2 herba bagi kuat badan balik..itu makan dates..apa tu kurmak ka..
mama: oh ya kurma...mmg bagus..
unty: ye loo...u buat dengan buah longan hoo...baik woo tuk u punya peranakkan..

blaa..blaa...blaa..

unty:u nk amik yg mana?
mama: amik medim saiz saja la sbb..small kecik sgt..so medium la..
unty: tak payah angkat medium saiz hooo..nnti makan satu family senang beli besar saja..
mama: ~tengok abah sambil bg isyarat suh pilih je mana2 sbb stok kat jj tak byak.. sy amik medium saja cukupla lgpun mmg tuk masak bubur wathieq je...yg lain2 boleh masak atas pi jer..ok la unty tq ha...
unty:ok2..

so inilah dia...


credit to here

unty tu masih memilih lg sbb we ols nk cepat wathieq pun tak makan lg...so we ols pun pi testing n trus la pi bayar..byak jugakkan la unty ni bg tips2 org cina...so bgusla unty ni kira very frendly la n tip2 yg baik boleh praktikkan klu takleh terima so angguk la tanda hormat... ;D

pagi tadi dah try..mmg best!! pasni nk pelbagaikan ngan sayur2 ngan resipi2 yg bubur nasi yg sedap2..harap2 lepasni mama tak kan miss lg buat bubur nasi wathieq...pasni bagun rajin buat sup dia lak..so boleh pelbagai sikit tuk wathieq...

3 komen pembaca:

  1. mummyosh said...:

    rajin nye ko fish..kagum sungguh den..aku ni mls sungguh la nk msk bubur..sbb bile aku rajin, anak aku tanak mkn lak..tp sejak menjak ni, fazy tetibe nk mkn bubur lak...aish..mls nye nk msk..ko entry la byk2 sket psl bubur, resepi2 bubur n mknn budak2 ke..aku nk tiru ni...psss tp aku tadak la slow cooker yg mhl mcm hang ni..mhl dak? heee

  1. mama_izz said...:

    mana ada rajinnn...dah abis malas la yg jadi camni..masukkan semua esok pagi dah siap hantar ke bb sitter..tepaksa ku cekalkan..tu bli slow cooker tu...aku bli medium size dlm rm150++ jer..takde mahal sangat~huhu nnti aku masukkan resipi2 yg biasa aku buat..mari kita merajinkan diri sama2...

  1. mommyosh said...:

    ooo kene goda en din beli slow cooker la camni...sgt mudahhh..miaawww miaawwww .....