468x60

resipi bubur + slow cooker

Monday, December 6, 2010
hari2 mama pening fikir camna nk pelbagaikan bubur nasi wathieq ni...sbbkan wathieq mugkin tak berapa berminat nk makan nasi keras so mama kene pelbagaikan bubur nasi dia..ye la budak dah besar lapa je memerap la dia...mugkin isap susu pun yg semulajadi je yg dia fav..yg formula tak berapa nak taste. so mama terjumpa satu forum ni..so sapa2 nk resipi ni bolehla share and try dari tey ols yg byak idea2 nk pelbagaikan bubur nasi ni...neway mmg macam2 combination mama dah try nk buka selera my luvly prince tu. balik ni nak try guna kurma, rebusan ikan, ayam plak la...

sbb tak rajin nk amik pic so credit for this..


~pn fisya kene rajin2 la pelbagaikan...sonok bila tengok banyak dia makan masak dari air tangan mama.

wekend baru ni sempat jugak la buat bubur cacar...so mmg simple dan mudah...mmg best...

1. satu paket bubur cacar.

~rebus sampai lembut.

2. Santan (bli santan segar yg kecik tu rm2 sepeket).
3. Air (ikut suka nk bubur cair ke pekat).
4. Gula secukup rasa (mama letak sikit sbb takmo manis sangat).
5. Garam secukup rasa.

Cara2..
Bila bubur cacar tu dah lembut tapis (test potong je pakai senduk klu senang je putus so dah lembutla tu) dan buangkan air rebusan tadi. Masukkan santan , air, bubur yg dah siap rebus tadi, gula garam. Tunggu sampai mendidih. So siap dihidangkan mmg best makan panas dan sejuk.



malas nk amik pic so credit for this..

5 komen pembaca:

  1. Atia Adina said...:

    beruntung wathieq..mama rajin....

  1. eT said...:

    sedapnyer bubur caca tuh..tetiba teringin plak..ngeh3...

  1. mama_izz said...:

    atia-mama wathieq tak rajib sebenarnya..tp gara2 teringat takut anak ni tak mo makan tu yg mama cekalkan juga..
    et-alamak ni mesti bb yg teringin ni...nak bagi dah tinggal gambar je..nnti masak yeee nnti bb meleleh ayaq liur plakk..hihi

  1. al-lavendari said...:

    salam.

    terima kasih kerana sudi follow saya.
    comelnya izz .. mesti ikut emak dia ni !

  1. mama_izz said...:

    salam...neway sama2...no prob..mamaizz baru je berjinak2 berblog, tu rajin2 brblogni..

    comel?tq2 cam abah dia jugak..merajuk plak abah izz... ;D