468x60

hadiah before bersalin

Sunday, November 6, 2011
boleh camtu...erm harini genab adik izz dlm tummy mama 36weeks 2days...kalau teringat balik time mama dah selamt kat hospital bersama baby boy yg diberi nama oleh abahnya izz wathieq...tp kali ni adik lg prefer duk lg dalam dengan tenang sambil rajin menendang tulang rusak mama...huh adik lg advance dr abang sbb dia sgt active mayb selalu dengar suara abang wathieq "adikk adikk..adikk tidoo"...tu je la ayatnye tak tau la dia faham ke tak apa maksudnya adik ni ada dlm perut mama nih...

actually mama tetiba rasa hati nk hupdate blog selepas dapat notebook baruuuu ~lalala menggantikan mini black mama dlu yg kena curi masa rumah kami kene kopak time raya cina...~ huh.. mula2 plan dah kuar duit simpanan ku tuk pi bli so ajakla abah pi PAS (plaza alam sentral shah alam) tu... konon2 preparation tuk after deliver adik nnti takde bosan sgt konon2 boleh la study sbb nnti nk amik exam tuk skill yang tak berapa skill kat opis.

lepas je pilih apa yg berkenan dihati dgn pilihan mama...kedaipun mintala deposit tuk setup dalam sejam then after that full payment selepas notebook siap setup. abahpun terus bg duit kata nah bayar dlu. so mama pun muka tekejut (kononla kotnye) bayar la..kira2 rupanya total smua abah dah bg...takpe byar je la nnti dtg amik..so moj.. :D

dalam masa tunggu layan mamak kat syed jap..siap2 smua begegas la amik wathieq puulak kat rumah pengasuh sbb abah ada appoitment kol 9...tak sempat discuss apa2 so mama pun msg abah "abah yg abah byar notebook td nnti mama byar k lupa nk bg duit td"...a few min ada msg masuk "tak payah la byar byar je dengan kasih sayang"....

so ni la hasilnya...


mama....wahhhhhh teruja sekejap sbbnya lama dah tak dpt ayat2 jiwang gtu dr en suami..neway tqq sayang...insyaAllah mama akan tetap support abah walaupun kadang2 mama nih duk ngada2 merajuk sbb abah bz sangat2...terima kasih sayang... (layannn sama2... ~lalala)

2nd birthday my lil prince

Wednesday, November 2, 2011
selamat hari lahir buat my 1st lil price izz wathieq, mama doakan moga menjadi anak yg soleh, bijak dan boleh jaga mama dan abah nnti ya. lahir dulu 19 oct 2009 awal sebulan dari tarikh jangkaan...tepat 12:06am berat 2.46kg...n now alhamdulillah dah 14kg n tinggi awak mama lupa plak ukur baru ni 91cm tak silap...erm besar dah cuk mama...

masa umur awak setahun mama tak prepare apa2 pun sbbnya kecik lg nk tiup lilin pun tak pandai so abah blikan toy je...ni dah masuk dua tahun dengan keadaan mama bawak adik menjangkau 9months nih mama tempah kek tuk awak sbbnya pandai dah tiup lilin. so ini keknyee..

jeng jeng jeng


posing ngan mama yg tgh sarat plak ~pic abah takde...ermm


walaupun tak sempat dah plan apa2 so jadila potong kek semperna besday awak ke 2 nih. sangat la xcited sbb fav cartoon dia ada mickey mouse "eh muka acitt"... ~hihihi

tak sangka besar dah anak mama...ni muka budak yg takut patung..


muka budak 2 tahun lg dan lg...posing kene paksa...hahaha

puding roti sos kastard

Tuesday, November 1, 2011
Sangat simple dan mudah nak buat...sbb tiba2 teringain bila nmpak roti dah nk xpired...so mama pun cari2 la resepi dari sni

kredit pada yg share resipi ni mmg jadi dah tak manis sgt...gud gud!!! mama tolong copy tuk share kat smua....dan ni pic hasil puding mamaizz ~yumm yumm

before


after


walaupun presentation tak sehebat master shef tp jadila buat makan wathieq..huhu...ni jugak mama terlebih skit tepung kastad sbb wathieq duk kacau...so pekat skit sos dia..

Bahan-bahan ( 1 happy family )

Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
4 s/b gula halus
2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula

Cara-cara

Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

~resepi ni mama tak ikut semua sbbnya bahan pun tak cukup kat rumah so pakai mana yg ada jer janji leh jd ala2 puding.... ;D