468x60

macaroni bakar

Tuesday, March 19, 2013
inila cara macaroni bakar resepi terbit sendiri buat semalam untuk family yg kurang dan tak makan pedas + for my kidos yg sedang membesar dan tak suka pedas. simple dan campak2 jer...

Bahan-bahannya
bawang besar 2 biji -potong dadu
hot dog - 5 "biji" potong kecil2
carrot - separuh potong panjang2 camtu ~ atlease ada sayur jugak
sos spaghetti kimball- setengah botol
sedikit garam secukup rasa
capsicum - tak jadi letak sbb budak kecik tu tak suka takut mengganggu rasa.

Cream sos
2 pack mushroom soup campbell - ready made bancuh dgn air panas jer

Toping
Cheesedel -2 keping
Mayonis- draw jer atas macaroni sebelum masuk oven.

Cara
1. Rebus hotdog, rebus macoroni juga. Siap tapis dan ketepikan.
2. Tumis bawang yg potong dadu naik je bau masuk kan sos spaghetti, hotdog dan garam. Bila dah pecah minyak camtu masuk spegeti dan kacau sehingga sebati dan masak & siap.

panas oven, masukkan dlm loyang , masukkan spegetti yg siap masak td separuh, then masukkan cream sos yg telah bancuh separuh dan ulang langkah sampai habis. Hias dengan toping mengikut kretiviti masuk oven bakar 10min....siapppp!!! tadaa ......simple dan version nak cepat besilat kat dapur sebab nnti adik ngamuk lambat pulak makan malam...

selepas bakar

sattle ~ dinner after 30 min bersama en hubs dan anak2
moga dimurahkan rezeki mu ya Allah....alhamdulillah walaupun tak sehebat master chef tp air tangan mama ini dpt membesarkan anak yg soleh dan solehah dan suami yg  beriman in sya Allah...aminnn

4 komen pembaca:

  1. eT said...:

    cam best jek...teringin plak nk rasa..hehe

  1. Atia Adina said...:

    nampak cam senang jer ... boleh cuba ni ... nyum nyum ... nampak sedap

  1. mummyosh said...:

    cam best je..bape suhu ovennye ni

  1. mama_izz said...:

    sila2 try...aritu pakai suhu 180..dlm 30min api atas bawah intai2 cheese dah cair keluarkan...sbb smua bahan dah masak tinggal nk bakar skit jee...